zaterdag 10 november 2012

Schiereilanden en paddenstoelen

Deze morgen was ik de enige van de groep die reeds om 7 uur op de dijk stond, alle andere lagen nog in hun bed! De hemel was niet zo kleurrijk als gisteren maar het loonde toch de moeite de uittocht van de kraanvogels nog eens mee te maken.



Na het ontbijt reden we dan naar het schiereiland van Champaubert, in 't frans: "Presqu'ile de Champaubert". Daar staat het heropgebouwde kerkje van de gemeente Champaubert, als stille en enige getuige van de 3 gemeentes die verdwenen bij het aanleggen van het meer.



We telden er ongeveer 4000 aalscholvers terwijl een zwarte roodstaart, vinken, putters en een keep voor onze voeten op de stenen van het droge meer fourageerden.

Na onze boterhammetjes verorbert te hebben in de bar "Petit Pari" in Arrigny reden we in de regen naar de "Ferme aux Grues". Ik moest zowaar mijn regenscherm uit de wagen halen om de honderd meters naar de vogelkijkhut droog te overbruggen. Deze hut van 2 verdiepingen hoog kijkt uit over de velden waar de kraanvogels zich komen versterken. Er zaten er zo'n 40 tal, maar we zagen ook 5 reetjes, 2 goudvinken en 10 watersnippen.



Op het "Presqu"ile de Larzicourt" zagen we eerst wel honderd knobbelzwanen en op de terugweg keken we minuten lang naar een middelste bonte specht. Toen we wat verder uitkeken over de "Lac d'Outines" telden we 1 waterral, 95 grote zilvereiger, 150 pijlstaarten, 6 geelgorzen en veel eenden.



Vooraleer te gaan avondeten kregen we nog een paddenstoelenles van Jef. Hij verzamelde in de voorbije dagen vele soorten in de groentenbak van onze frigo en stalde die vanavond uit in het lokaaltje van de camping. Bij een glas lekkere wijn kregen we een leerrijke uitleg.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten